Saponinfri quinoa - skal ikke skylles
Nordic Quinoa er etableret i 2018 af Lars Eghøj, som også er virksomhedens direktør. Han er en passioneret iværksætter, der er drevet af hans interesse for en mere plantebaseret fødevareproduktion, der er sundere og mere klimavenlig, og et ønske om at være med til at sikre en bæredygtig fremtid.
Med udgangspunkt i dansk økologisk quinoa udvikler og sælger Nordic Quinoa plantebaserede fødevarer. Den danske quinoa, der er dyrket på Fyn, er saponinfri, mere mild og rund i sin smag, og skal ikke skal skylles før brug. Nordic Quinoa kendetegnes ved høj kvalitet, fødevaresikkerhed og sporbarhed.
Nordic Quinoa samarbejder med forskellige partnere og producenter i fødevaresektoren. Vi har i dag opskrifterne på en række produkter, der er udviklet i samarbejde med fagfolk, eksperter og
forskere fra forskellige universiteter. Derudover er Nordic Quinoa underleverandør af quinoafrø til fødevareindustrien.
Første produkt kom på markedet i efteråret 2020. Det var en økologiske glutenfri Quinoa Øl, som er brygget på Næstved Bryghus. Quinoa Øl, fra Nordic Quinoa, er den første quinoa øl, som er brygget udelukkende på quinoa, gær og humle.
I dag består vores sortiment af vores Quinoa Øl, en med og en uden alkohol, tre forskellige økologiske og glutenfrie Quinoa Knækbrød, og en økologisk Quinoa Kiks.
Quinoa fra Fyn
Quinoa stammer oprindeligt fra Sydamerika og er en af de ældste eksisterende afgrøder. Den blev opdaget af Columbus i det 16. århundrede, men kom først til Europa i 1970’erne. I 2013 udpegede FN quinoa som årets afgrøde pga. den høje næringsværdi og robusthed. Siden har den langsomt vundet indpas i kosten i den vestlige verden.
Nordic Quinoa anvender udelukkende danskdyrket økologisk quinoa, der er fri for bitterstoffet saponin, hvilket giver den en mere rund og let nøddeagtig smag. Ved at bruge saponinfri quinoa letter vi arbejdsprocessen og opnår en mere klima- og miljøvenlig produktion, da de ikke skal afskalles (børstes) og skylles i koldt vand for at fjerne saponinen inden brug.
Vores quinoa er dyrket på Fyn af Michael Balle. Han er en del af Radical Crops, der har til opgave at udvikle de saponinfrie quinoa sorter og såsæd. Michael Balle står dermed for afprøvning af fremtidens sorter i Danmark og har rettighederne til de saponinfrie sorter i Skandinavien.
Den stigende Interesse og efterspørgsel på quinoa er i høj grad baseret på dens ernæringsmæssige kvaliteter, hvilket gør den meget relevant ifht. de nye kostråd og en mere plantebaseret og klimavenlig kost.
Quinoa er fra naturens hånd glutenfri og betegnes ofte af ernæringseksperter som en superfood. Quinoa er en kilde til planteprotein, det indeholder flerumættede fedtsyrer (omega 3 og 6), olie og jern, og så er det kilde til vitamin B og E samt en række mineraler. Quinoa indeholder alle ni essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere og derfor skal indtages gennem maden.
Nordic Quinoa har udviklet en fermenteringsteknologi, der optimerer quinoaens allerede fremragende ernæringsmæssige egenskaber og kvaliteter.
Om Quinoa
Quinoa er et såkaldt pseudokorn, der ofte anvendes som korn såsom havre, hvede og spelt, men det er faktisk et frø. Derfor er det også naturligt glutenfrit.
Det er et ernæringsrigt alternativ til ris, pasta og kartofler.
Quinoa er kilde til planteprotein og fiber, det er mættende og et godt alternativ til kød i en mere plantebaseret eller vegetarisk kost.
Den saponinfrie quinoa fra Nordic Quinoa smager bedre og er mere klimavenlig, end mange andre quinoasorter, da den ikke skal skylles inden brug.
Spis planterigt, varieret og ikke for meget.